Visul meu. Casa mea.

Poveste scrisa in cadrul competitiei SuperBlog 2016. Acest text este fictiune, orice asemanare cu persoane sau situatii reale este pur intamplatoare.
*
Nu este un secret pentru nimeni ca imi doresc sa stau la casa de cand eram un boț de om de-o schioapa si alergam zglobie prin curtea de la tara, alaturi de cainile si pisicile din dotare. Pentru perioada aceea din viata, cand abia incepusem sa constientizez ca exist, nu existau chestiuni nelalocul lor. Luam totul ca atare si credeam ca ordinea in care stau lucrurile este natura fireasca. Stateam pe atunci intr-o casuta mica, de munte, din caramida. 

Tin minte foarte bine ca avea doua camere inalte – una era bucataria iar cealalta dormitorul, despartite de un hol lung si o camara incapatoare. Bucataria era inima casei. Acolo ne strangeam cu totii seara, mancam, radeam, ne uitam la televizor sau dormeam in zilele prea friguroase. Termeni ca proiecte de casa, eficienta energetica, reciclare, proiect autorizatie sau functionalitatea spatiilor erau oarecum scoase din povesti si nu intrasera in limbajul si practica curenta, in special in zona rurala cum ne aflam noi. Vorbim totusi despre inceputul anilor '90. Casuta din acele timpuri fusese construita cu trainicie de mesterii din sat, dar ii lipseau cu desavarsire facilitatile lumii civilizate, una dintre cele mai importante fiind chiar toaleta in casa. Pur si simplu nu fusese luata in calcul. Dar pentru mine casa aceea era o intreaga poveste, numai buna de descoperit in fiecare zi, de cand faceam ochi dimineata si pana seara tarziu.

Poate sub influenta timpurilor acelea, acum imi doresc sa stau la casa si chiar daca timpul petrecut in copilarie la casa bunicilor se incadreaza cu succes in una dintre cele mai bune perioade, totusi, cand voi avea eu casa mea, multe lucruri as vrea sa fac cu dansa. Sa-ti explic.

Casa mea nu va fi foarte mare. Probabil nu mai mult de 3 camere, dar toate vor fi puse in ordine chiar de la inceput, pentru ca sunt de parere ca nu e bine sa te apuci de treaba fara a avea un plan bine pus la punct, daca nu pe hartie, macar in minte. Pentru astfel de situatii iti ofera ajutorul cei de la AIA Proiect – Birou de proiectare si servicii, care pregatesc toate detaliile necesare in vederea construirii viselor si transforma ideile in realitate, prin proiecte de casa optimizate. 
Imagine preluata de pe super-blog.eu
Totul se realizeaza prin intermediul unor lucrari tehnice, cum e de exemplu proiectul DTAC pentru obtinerea autorizatiei de construire, ce trateaza trei directii mari: Proiect Arhitectura, proiect Rezistenta si Proiect Instalatii. Ei si din punctul acesta devin lucrurile mai interesante, pentru ca la fiecare sectiune in parte aportul personal este important. Cate camere vrei, ce suprafata utila, cum sa fie compartimentat aproximativ, cate bai, dependinte, incalzirea, iluminarea si asa mai departe.

Visul meu este sa am o casa luminoasa, indreptata spre est, cu o curte mare, plina de pomi fructiferi si vita de vie. Imi doresc sa fie o casa traditionala, reinterpretata, dar sa pastreze frumusetea caselor vechi. Trebuie sa aiba prispa, pe care sa stea sumedenie de flori si briz briz-uri decorative.
Reinterpretarea intervine cand vorbim despre o caracteristica pe care este musai sa o gasesc in aceasta casa si anume: undeva, pe una din lateralele casei, spre pomii fructiferi, sa fie o fereastra mare, aproape din tavan pana in podea, unde sa-mi pot amenaja propriul spatiu de citit, sa-mi construiesc universuri nenumarate doar pentru mine, cu perne, carti si ciocolata calda. Aproape ca celelalte detalii nu prea mai conteaza daca exista acest spatiu singur.
Imagine preluata de pe interiorclue.com/
Un alt aspect important este legat de spatiul de depozitare. Si eu si Claudiu suntem oameni cu multe pasiuni si hobby-uri, prin urmare casa visurilor trebuie sa aiba multe spatii de depozitare si nu unul mic sau un dulap undeva. Nu, nu, nu! Vorbim de spatii mari si generoase, zone functionale, in care sa putem ordona bicicletele, medaliile si cupele de la volei, ciclism, alergare si toate celelalte activitati frumoase care ne umplu verile de voie buna si bronz cu dungulite, colectiile de pietre si scoici din locurile noi si frumoase vizitate, zone pentru dressing-uri incapatoare unde sa ne putem sorta in voie hainele tehnice alaturi de cele civile si multe alte asemenea. Nici nu intru in detalii in bucatarie, pentru ca amandoi suntem gurmanzi si gatitul este o parte importanta din viata noastra. La fel de important ca mancatul. :)
Imagine preluata de pe s-media-cache-ak0.pinimg.com
Si daca tot am adus in discutie bucataria, aici casa mea va dispune de un spatiu dedicat, special amenajat pentru sortarea si colectarea selectiva a deseurilor - sticla, ziare, resturi menajere si materiale plastice, fiecare la locul lui cuminte, sa ma astepte sa le transport la data programata catre centrul de reciclare.

Incalzirea este iarasi un subiect foarte important, mai ales ca sunt adepta curentului verde si-mi doresc sa las in urma mea o amprenta cat mai mica asupra mediului. Prin urmare energia folosita trebuie sa fie verde - panouri solare, incalzire prin pardoseala (am citit eu ca-i mai eficienta), izolare termica pentru un consum cat mai scazut de energie - toate aceste detalii sunt foarte importante atunci cand iti construiesti visul si absolut toate trebuie luate in calcul si discutate cu consultantul biroului de proiectare, care este foarte rabdator si te poate surprinde cu sugestii neasteptate si care sa ti se potriveasca manusa, multumita experientei indelungate in domeniu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce am renuntat la serviciile medicale Sanador

Pe unde ne-au purtat picioarele - Gaesti

Buzau - Lopatari si retur