Si totul a inceput de la o pereche de blugi..
Poveste scrisa in cadrul competitiei
SuperBlog 2016. Acest text este fictiune, orice asemanare cu persoane sau
situatii reale este pur intamplatoare. Poate. J
*
Nu stiu altii cum
sunt, dar eu, cand ma gandesc la tinerete, adica la perioada situata intre
23 si 30 de ani, imi vine in minte imaginea mea la peste cele 83 de kilograme, micile
dureri de incheieturi pe care incepusem sa le am si suflul greoi pe care-l
capatam la fiecare activitate ceva mai intensa.
Sunt o femeie
inalta. Am peste media populatiei de sex feminin din Romania. 1.80 nu este
chiar de ici de colo, dar in acea perioada, cele 83 de kilograme erau cam
multicele chiar si pentru inaltimea pe
care o am.
Tin minte ca
momentul de cotitura, in care m-am decis sa fac totusi ceva cu corpul meu, a fost
marcat de o vizita la parinti, cand i-am adus mamei o pereche de blugi de-ai
mei, ceva mai uzati, sa mestereasca ea ce vrea din ei. Mama, femeie la vreo 50 de ani la vremea aceea,
a luat perechea de pantaloni, s-a uitat la ea lung luuuung si a probat-o. Nu
stiu daca va imaginati figura mea cand am vazut ca a si intrat in ei si culmea! a inchis si nasturele! Ati vizualizat? Ganditi-va acum si la figura mamei care
s-a luminat la fata toata si arborase un zambet larg, dintr-o parte in alta. Nu
cred ca am scos in restul vizitei mele mai mult de vreo 10 cuvinte. In schimb, in ziua aceea am luat o decizie, aceea ca trebuie sa fac ceva pentru mine acum! Sunt
prea tanara pentru a lasa greutatea sa evolueze in nestire. Mult prea tanara
pentru a incepe sa am usoare dureri in incheieturi din cauza greutatii sau
sa obosesc atunci cand urc pe jos trei etaje sau alerg de bezmetica dupa tramvai.
Efortul pe care a
trebuit sa-l fac a fost urias, fiind o gurmanda si o lenesa absoluta, pentru ca
am deschis ochii a doua zi dimineata si „lumea mea” s-a mutat la 180 de grade. Am inceput
sa alerg, o data la trei zile in parc. E amuzant cand stau sa ma gandesc retrospectiv,
in perioada aceea nu eram in stare sa alerg nici macar un kilometru legat. Fara
sa ma opresc. Alergam 300 sau 400 de metri si ma opream, gafaind si tinandu-ma
de un copac, sa nu ma prabusesc in nesimtire pe caldaram. Primul meu tur de lac
in parcul Tineretului a fost dramatic. Am zacut celelalte doua zile de pauza si abia
mi-am revenit in cea de-a treia zi, cat sa pot sa repet cat de cat experienta.
Nu m-am oprit doar la facut miscare. Am continuat cu schimbarea totala a
dietei. Daca inainte de evenimentul cu blugii mancam mai multe prajeli, multa
carne, multa grasime, alimente foarte procesate, mezeluri, semipreparate, ei
bine dupa – am trecut la o dieta mai „mediteraneana”. Mai multe legume, mai
multe fructe, lactate, carne mult mai rar, mancare gatita de mine cu mai putine
grasimi, iar una din deciziile majore a fost micul dejun!
Ma tot refer
inainte si dupa evenimentul cu blugii, pentru ca in viata mea „sanatoasa”,
acela a fost un punct de referinta, marcat cu rosu pe harta. Un punct mare si
rosu! Dar sa revenim!
Am inceput sa iau
micul dejun. La inceput timid, pentru ca aveam senzatia ca nu pot sa mananc.
Parca organismul meu nu voia sa manance dimineata iar stomacul se cam revolta.
Apoi, cumulat si cu programul de miscare pe care il incepusem, am inceput sa
mananc serios in fiecare dimineata si sa o transform in principala masa a
zilei. Am inceput sa experimentez din punct de vedere culinar, pentru ca voiam sa gasesc o varianta sanatoasa,
rapida si care sa-mi dea energia de care aveam nevoie zilnic. Cred ca in perioada asta au intervenit si bunatatile de la Sano Vita. Musli, tot felul de cereale, seminte, nuci si fructe
uscate, alaturi de iaurt sau lapte, miere si scortisoara, toate au inceput sa
se invarta prin bucataria mea. Au inceput timid, apoi din ce in ce mai multe,
pana au acaparat cu totul raftul mare si incapator din camara. Au inceput sa
fie nelipsite pungile cu fulgi de ovaz si fulgi de porumb fara zahar,
migdalele, mixurile de seminte de tot felul. Am facut cunostinta cu chia si cu
beneficiile ei. Au aparut borcanele nenumarate cu
seminte de floarea soarelui crude, seminte de dovleac crude, curmale, stafide, toate colorate si extraordinar de gustoase. Alesesem
cateva borcane cu capac, tare frumoase si vedeam in fiecare dintre ele cum
stateau gustarile aranjate, gata sa fie savurate de mine.
Am inceput sa-mi
gatesc micul dejun, pe repede inainte. Vreo trei linguri de fulgi de ovaz, una
de mix de seminte (amestecam in prealabil in, susan, chia, seminte de dovleac
si seminte de floarea soarelui), patru linguri de iaurt, o lingurita de miere,
un varf de lingurita de scortisoara si uite cum lua nastere o bunatate de
portie plina de sanatate.
Sau mai aveam
variante – aduceam putin lapte la punctul de fierbere si puneam cateva linguri
de fulgi de ovaz. Dupa ochi, pentru ca la varianta asta nu aveam o reteta fixa. Cand
se umfla ovazul, veneau si vreo doua linguri de fructe de padure sau cirese si
totul se definitiva cu o lingurita de miere si varful de scortisoara nelipsit. Un
deliciu!
Imi preparam si
variante pe sarat – foloseam fulgi de ovaz si tarate psyllium in salate sau
faceam tarate de ovaz cu iaurt sau cu smantana si combinam cu ceapa rosie
tocata mai marisor, cu castravete sau rosie si mirodenii – cimbru, busuioc,
oregano. As fi mancat cu doua maini. J
Am experimentat
mult si am schimbat foarte multe in perioada aceea in alimentatia si in stilul
meu de viata, iar rezultatul a fost pe masura - peste zece kilograme cu minus, o
garderoba complet noua, un stil de viata activ, iar sportul si mancarea sanatoasa au devenit o parte din mine. O pasiune.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Atentie! Ma dau cu parerea: