Ghid pe 2 roti

Avem trei puncte de plecare – mari si late: "Tara lui Andrei", "Ghid pe 2 roti" si "Adevaratii VeloPrieteni", alaturi de o mana de ajutor pe care o poti intinde chiar tu, cu cateva click-uri.

In povestea de astazi, noutatea absoluta este reprezentata de „Ghid-ul pe 2 roti”, despre care o sa-ti povestesc in detaliu imediat. Dar vom incepe cu inceputul.

AV
Adevaratii VeloPrieteni sunt o asociatie ce promoveaza ciclismul si bicicleta ca mijloc de transport alternativ si militeaza pentru protejarea patrimoniului natural, cultural, istoric si turistic al Romaniei. Alaturi de ei am participat anul acesta la cursele de randonneur-ing, pe drumuri si trasee memorabile, pe care nu credeam ca o sa apuc sa biciclesc vreodata, pe distante incredibile si inconjurata de oameni dragi mie.

Tara lui Andrei
Multi au auzit, putini stiu cu adevarat despre ce este vorba cand spui Tara lui Andrei. Este un proiect de responsabilitate sociala, inceput acum vreo 4 ani de catre cei de la OMV Petrom. Din exterior, eu o vad mai mult ca pe o platforma centralizatoare, unde se strang o gramada de lucruri bune si idei care pot rasturna lumea.
Cum te folosesti de proiectul acesta? Foarte pe scurt, am putea spune ca lucrurile se desfasoara cam asa: ai o idee prin care simti ca poti schimba ceva in jurul tau si-ti poti aduce contributia la dezvoltarea comunitatii. Ideas to give back to community – vorba americanului. Pentru a participa in Tara lui Andrei este necesar sa-ti structurezi ideea respectiva si sa iei in calcul toate situatiile posibile. Trebuie sa-ti stabilesti cauza, obiectivele proiectului, sa analizezi care sunt beneficiarii directi, sa-ti construiesti un buget realist si sa incerci sa evaluezi impactul pe care l-ar avea proiectul tau asupra arealului/grupului tinta ales. Postezi proiectul, care va fi evaluat, iar daca este aprobat, beneficiezi de sponsorizarea necesara pentru a-l putea duce la bun sfarsit.

Dar suficienta introducerea, sa ne intoarcem la noutatea absoluta.
Imagine preluata de pe meaux-cyclo-touriste.org

Ghid pe 2 roti
„Ghid pe 2 roti” este un proiect care face parte din Tara lui Andrei. Il poti rasfoi pe indelete aici, pentru ca sunt multe lucruri de aflat si apreciat.
Iti povestesc in cateva cuvinte ce inseamna: proiectul presupune instruirea a 20 de tineri din Moreni, Valea Lunga, in domenii precum: legislatie rutiera, masuri de siguranta in trafic, mecanica, depanare velo, organizarea unor ture de cicloturism, precum si identificarea, documentarea si marcarea unui traseu de cicloturism.
Motivele pentru care s-a propus acest proiect nu sunt deloc putine, dar iti enumar ce am vazut eu ca fiind foarte important:

  • Zona are un potential turistic neexploatat, cu obiective culturale si istorice putin cunoscute
  • Formare profesionala pentru un grup ce face parte dintr-o categorie extrem de vulnerabila – NEET (neither in employment nor in education and training) persoane cu varste cuprinse intre 16-24 de ani. Aceasta formare le deschide noi oportunitati de instruire, direct legata de piata muncii - asta este o problema foarte mare la noi, aceea ca ceea ce se invata in scoala nu se mai suprapune cu ceea ce se cere efectiv pe piata muncii si de ceva timp se doreste armonizarea celor doua. Subiectul este foarte amplu, dezvoltat pe internet si in presa si-l putem discuta minim cinci ore. Dar nu este locul lui acum. In schimb, este de subliniat faptul ca practicarea cicloturismului in Romania a explodat in ultimii ani, chiar daca infrastructura, traseele, marcajele, informatiile despre posibilitatea practicarii acestuia sunt la un minim. Formarea acestor tineri ar raspunde unei nevoi in crestere, ce se dezvolta pe domeniul cicloturismului.
  • Imbunatatirea infrastructurii – intrucat proiectul propune inclusiv identificarea, documentarea si marcarea unui traseu nou de cicloturism si-l imbraca sub forma unei aplicatii practice pentru tinerii despre care iti povesteam mai sus, se dezvolta astfel infrastructura existenta.
  • Cresterea atractivitatii zonei – exista trasee marcate? Exista persoane care pot functiona pe post de ghizi? Ai de unde sa iei informatiile? Oamenii sunt atrasi de zonele in dezvoltare si sunt mai deschisi sa petreaca mai mult timp acolo, sa cheltuie bani, sustinand astfel economia locala. Fac o scurta vacanta in zona pentru a se plimba cu bicicletele? Este nevoie atunci si de servicii de cazare, de alimentatie, transport si tot felul de alte servicii adiacente.


Cum poti sa ajuti?
Până pe 1 decembrie ora 18:00 proiectul are nevoie de voturi. Cu cat mai multe, cu atat mai bine, intrucat voturile noastre, ale tuturor, valoreaza 30% din punctajul final. Competitia e stransa si acerba, pentru ca mai sunt inca 173 de proiecte bune inscrise, fiecare cu obiective foarte clare si care pot aduce valoare zonelor carora li se adreseaza.

Pentru a vota este necesara crearea unui cont pe site.
Nu dureaza mult procesul. Vorbim de mai putin de 5 minute din timpul tau, dar care ar conta extraordinar de mult pentru cei 20 de tineri din Moreni a caror incadrare pe piata muncii ar putea depinde inclusiv de acest proiect.
Citeste proiectul, documenteaza-te si ajuta si tu cu un vot pana pe 1 decembrie, ora 18:00.


*Competitia Idei din Tara lui Andrei da sansa ideilor bune de a construi viitorul, oferind sprijinul financiar de care au nevoie planurile pentru a deveni realitate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce am renuntat la serviciile medicale Sanador

Pe unde ne-au purtat picioarele - Gaesti

Buzau - Lopatari si retur