22 septembrie 2010 - infidel masinii

Sunt multi dintre noi care nu stiu ca astazi este ultima zi din Saptamana Europeana a Mobilitatii, campanie ce doreste sa sensibilizeze populatia in vederea utilizarii cu preponderenta a transportului public, a bicicletelor si a mersului pe jos.
In esenta, aceasta miscare doreste sa lupte impotriva poluarii atmosferice provocate de traficul mereu in crestere din mediul urban si in acelasi timp, incearca sa invete populatia si responsabilii din administratii, cum sa creasca calitatea vietii urbane.

Romania este reprezentata prin participarea a peste 55 de orase  (mai precis 57), inregistrate in functie de 3 criterii conform standardelor europene din acest domeniu :) :

- criteriul 1 - organizarea unei saptamani de activitati ce sa aiba in vedere mottoul anului 2010 - "Calatoreste inteligent, traieste mai bine."

- criteriul 2 - implementarea a cel putin unei noi masuri permanente care sa contribuie major la switchul transportului de la masina personala la modalitati de deplasare mai prietenoase cu mediul. Unde este posibil, cel putin una dintre aceste masuri trebuie sa fie o relocare permanenta a spatiului destinat traficului in favoarea mersului pe jos, a ciclismului sau a transportului public (in aceasta categorie se inscriu: oprirea traficului pe anumite strazi, benzi speciale pentru ciclism sau autobuz, limita de viteza mai mica, etc)

- criteriul 3 - organizarea evenimentului "In oras fara masina" prin stabilirea anumitor regiuni rezervate strict pentru pietoni, ciclisti si transport public pentru cel putin o zi intreaga ( cu amendamentul ca este necesar ca timpul acesta sa fie masurat cu 1 ora inainte si 1 ora dupa business hours). Este indicat ca acest eveniment este de preferat sa fie tinut pe 22 septembrie.

Bucurestiul este unul dintre orasele inscrise la Saptamana europeana a mobilitatii si imi pare rau sa observ dar spre deosebire de alte orase din tara mult mai mici decat Bucuresti si cu mult mai putine resurse (umane si financiare), orasul meu este inscris la event doar in functie de primul criteriu - cel putin asta ne spune siteul Mobility Week. Prin urmare singurele evenimente ce marcheaza acest moment important au fost si sunt:
- pe 21 septembrie - o competitie de biciclete cu si pentru copii de la Scoala nr 1 din Chitila (care nici macar nu este in Bucuresti)
- pe 22 septembrie - desene pe asfalt cu tema Calatoreste inteligent, traieste mai bine, organizata la Centrul de training general Corneliu Stoicheci al Inspectoratului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta.

sincer? cred ca puteam mult mai bine.. dar este doar parerea mea.

cu toate acestea, am observat ca presa si diferite alte organizatii au fost mult mai implicate in aceasta actiune si au organizat singuri diferite intalniri:
- astfel Academia Catavencu organizeaza campania Infidel Masinii
- asociatia Bate Saua sa priceapa Iapa organizeaza o defilare pe biciclete, între orele 17.00 - 18.00 la Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău. Traseul plimbării va fi Arcul de Triumf - Bd. Kiseleff - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Piaţa Naţiunilor Unite - Bd. Naţiunilor Unite - Parc Izvor. Traseul va fi făcut pe prima bandă.
- Cicloteque, centrul de închiriat biciclete, pune gratuit la dispoziţie biciclete participanţilor la manifestarea pe două roţi organizata de baietii de mai sus.

cu acestea fiind spuse va urez doar un singur lucru - pedaleaza liber!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce am renuntat la serviciile medicale Sanador

Pe unde ne-au purtat picioarele - Gaesti

Buzau - Lopatari si retur