eterna si fascinanta Republica Moldova

Sau momente memorabile din incursiunea mea de peste Prut.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu chiar imi doresc ca picioarele sa ma mai duca pe aceste meleaguri. Am avut trei zile la dispozitie pentru a ma bucura de aceste locuri si fii sigur draga cititorule ca le-am savurat din plin.
Ca de obicei, avionul a dat cu noi de pamant. Un ATR in varsta cu cate o elice infipta in fiecare aripa, deosebit de ingust si mai degraba asemanator cu un autobuz de serie decat cu un vehicul zburator de o performanta medie spre satisfacatoare. Gradul de umplere? Plin ochi desigur. Am avut asigurat un minunat loc 13 la geam, sa am posibilitatea sa admir peisajul, in cazul in care ochii mei ar fi putut strapunge negreala noptii. Nu fu cazul, prin urmare degeaba pozitionare strategica.
 
Chisinaul de la fereastra mea
sepia mode - HTC

Nu o sa va vorbesc despre orele indelungi in care mi-am executat indatoririle catre compania la care lucrez. Sarim direct la lucrurile interesante si fascinante din acest colt al lumii.

Primul lucru de care te lovesti cand intrii in tara? O coada mica la recuperarea bagajelor, asta daca ai avut "ne"inspiratia de ati lua dupa tine o valiza mare de bagaje, care a avut privilegiul de a fi indesata cu o deosebita grija in cala avionului. Jumatate de ora este un termen oarecum rezonabil..

Limba: chiar daca vorbim aceeasi limba, totusi pot spune ca in parte ne intelegem separat. Expresiile si alaturarile de cuvinte sunt pur si simplu NEASTEPTATE. Sa va exemplific:
- venim amuş - venim acum
- mi s-a asezat motorul - am ramas fara baterie la masina
- caciula tabelului - capul de tabel
- sa pui hartiile in geanta - sa pui hartiile in mapa de documente
- sa indeplinesti un bilet - sa completezi un bilet
si lista este nesfarsita. Diferentele nu sunt mari, dar alaturarea de cuvinte si pozitionarea diferita in context te fac in prima instanta sa stai sa te gandesti ce a vrut sa zica persoana respectiva, iar in timp ce aceasta incearca din rasputeri sa gaseasca sinonime mai apropiate de intelesul nostru, tu incepi sa zambesti din toata inima cand realizezi sensul cuvintelor.

Orasul: chiar daca limba nationala este limba moldoveneasca, totusi imprastiate in tot orasul sunt anunturi si reclame in limba rusa. Noroc ca mai tin minte alfabetul si in cazul mai multor magazine sau chioscuri mi-am dat seama care era.. obiectul de activitate sa zicem (chiosc - киоск, vulcanizare - вулканизация, etc).
Eu am fost acum pe final de iarna, cand si vantul si zapada inca mai insistau sa stea. Dar din vorba in vorba am inteles ca merita sa vizitezi Chisinaul vara, cand totul este verde si toate plantele sunt in floare. Au multe spatii verzi si parcuri, in centrul orasului este curat si ingrijit, cladirile vechi sunt in buna stare. Dar ca in toate orasele noastre, cu cat te departezi de centru, cu atat saracia si delasarea isi spun cuvantul.
Chisinaul este un oras in constructie - foarte multe blocuri noi sau in curs de ridicare, cladiri de birouri din sticla, case care mai de care mai cochete si bine evidentiate.

Obiceiuri: Daca mergi pentru prima data in Republica Moldova, asa cum am fost eu, e bine sa stii cum sa-ti chemi un taxi - care este procedura lor pentru acest lucru. Fa-ti rost in prealabil de cateva numere de telefon si ai grija ca iti stii adresa corecta (la hotelul/chiria/spatiul locativ in care sălăşluieşti). Fa-ti curaj si da telefon. La celalalt capat al firului iti va raspunde o duduie (a carei varsta este incerta, de aceea ii si spunem duduie) care va incepe sa turuie pe ruseste. Tu pastreaza-ti calmul si cere un taxi pe romaneste. Va intelege si se va comuta pe aceasta limba. Ai grija ca atunci cand ceri taxiul sa enunti neaparat urmatoarele:
- adresa unde sa vina masina
- adresa unde mergi
- masina cu sau fara bon (pentru cazul in care trebuie sa-ti decontezi cheltuielile).
Dupa realizarea acestora, telefonul ti se va inchide in nas. Nu dispera. Nu are absolut nimeni nimic cu tine. Trebuie sa revii tu cu un telefon in 2 minute si ti se va comunica numarul masinii si in cat timp aceasta va putea fi regasita la scara.
Daca stai sa privesti in ansamblu, nu e mare diferenta fata de obiceiul nostru, la noi esti pus pe hold pana ti se gaseste masina.

Mancare: de-a dreptul delicioasa. Cu toate acestea trebuie sa fii atent ce si mai ales de unde mananci. Gurile rele spun ca din cand in cand risti o mica si nepericuloasa toxiinfectie alimentara.
Ce m-a amuzat teribil in excuria mea? MENIUL.
Limba moldoveneasca este oarecum inghetata in timp. Este o limba romaneasca veche, ce nu a fost influentata de toate "adoptarile" de cuvinte din vest (de unde si alaturarile nostime de cuvinte). Totusi, de cand s-au eliberat de rusi, neologismele au inceput sa-si faca aparitia timid la inceput, apoi din ce in ce mai pregnant, dar cu o diferenta fata de limba noastra. Ei si-au adaptat neologismele la limba lor :). Prin urmare in meniul zilei poti sa comanzi daca vrei un "steic" de vita (din en: steak - friptura) cu cartofi "fri" (probabil din fr: frites - cartofi prajiti). "Pranzuletul" este la ordinea zilei.
Mancare foarte interesanta pe care o poti gasi in supermarketurile din Moldova? Alimente uscate: peste uscat, sepie uscata, calamar uscat marca Morschie (Mopckиe)  - iar acesta din urma a fost si incercat si este nemaipomenit. Gust de peste putin sarat si dulce in acelasi timp - mi-a parut rau ca nu mi-am luat vreo 2 pungulite cu mine pe avion.  Delicioase sunt de asemenea produsele de patiserie cu nuca multa si miere, turnate in forme dragute.
Nu trebuie sa pierdem din vedere legendarele bomboane Bucuria - cu preferatele mele Chisinaul de seara.

Imi pare rau ca timpul nu mi-a permis sa experimentez mai multe situatii. Avionul de intoarcere a fost la randul lui arhi-plin si am avut asigurat un minunat loc ultim in spate, in acelasi batran ATR cu elice si cu forma de autobuz, cu aceleasi conditii de transport.

Romania, bine te-am regasit.

Comentarii

  1. daka ai avea de locuit in Republica Moldova, tare te ai mai plictisi. la noi nu se organizeaza tot felul de concursuri si intreceri la care participi. weekendul reusit pentru Chisinauiesni este la pizzerie iar parcurile au doi metri pe doi, nici nu ai unde sa te invirtesti. Orasul e verde pentru ca pe margine de strada in curtea blocului cresc copaci, carea la o furtuna mai mare incep sa cada jos, si creaza panika printre cetateni. nu stiu ce ai vazut in Chisinau asa de frumos, dar eu tare as vrea sa am posibilitatea sa particip la fel di fel di concursuri cum se organizeaza pe la voi. dar la vreo doua precis ca particip.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. ah da si calmari si pestii uscati pe care iai gustat sunt buni doar cu bere alt fel te saturi foarte repede de ele si nu e o alimentatie foarte sanatoasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie mi-a placut excursia aceea :) si chiar mi-au placut si oamenii si locurile. De pestii uscati cred ca ai dreptate, m-as fi saturat repede; ideea e ca pentru mine reprezentau ceva nou, un fel de mancare pe care nu l-am mai incercat. sincera sa fiu, mie calamarul ala uscat mi s-a parut grozav numai ca la noi nu se gaseste asa ceva..
    sper sa vii sa participi la unul dintre concursurile noastre. se tin si in moldova prin iasi si galati - cele de care stiu. probabil sunt mai multe in zona. daca vrei le caut si ti le spun :) merci de comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  4. la prima ocazie kind ajung in bucuresti, iau cu mine un kg de calmare. prima ocazie poate sa fie Maratonul din Bucuresti de pe 9 octombrie. sper sa gasesk timp liber pentru acest eveniment.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Atentie! Ma dau cu parerea:

Postări populare de pe acest blog

De ce am renuntat la serviciile medicale Sanador

Pe unde ne-au purtat picioarele - Gaesti

Buzau - Lopatari si retur