Retrospectiva sportiva asupra lui 2019

Ok, ok. Poate că 2019 nu a fost chiar de senzație așa cum mă așteptam să fie. Dar cu bune și cu rele, așa cum s-au adunat ele, am reușit de am înfrânt până la final.
Din punct de vedere sportiv m-am simțit perpetuu mobile sau mai degrabă ca într-un montagne russe. Mi-a ieșit treaba cu alergatul, unde mi-am spart record dupa record. Bine.. pe final de an m-am procopsit cu o entorsă, but then again – zi-mi perioadă din viață când nu m-am prăvălit cât eram de lungă pe caldarâm, de să-mi fac zbenghiuri în genunchi și coate. Biciclitul nu s-a legat nici de-al naibii, oricat am încercat să mă dau peste cap. Drumețiile pe munți s-au arătat frumos și ochii mi-au văzut câteva peisaje de să-ți taie respirația. Plus că am mers și o grămadă pe jos, de-am rupt trei perechi de opinci de fier și-am tocit un toiag de oțel, ca-n poveste. 2020 abia se conturează, dar sunt sigură că va fi cel puțin la fel de plin de aventură și călătorii ca 2019. Să-l lăsăm să crească și să ne concentram atenția asupra unei scurte statistici pentru anul ce tocmai s-a încheiat.

Am adunat un număr de 6,294,4 kilometri și includem aici ture cu bicicleta, alergare, plimbări lungi, drumeții, virtual rides pe trainer în casă și cam atât. Nu mă apuc de alte sporturi, că nu mai am timp nici să respir. Distanța despre care vă zic a fost străbătută în 436 ore și a avut o diferență de nivel de 50.676 metri, după cum zice Strava. Și să le împărțim acum, pe căprării.

Bicicletă
Chiar dacă a avut alocat mult mai puțin timp ca în ceilalți ani, bicicleta ocupă totuși primul loc în topul preferințelor. Sunt astfel mândra posesoare a 4.772,9 kilometri bicicliți, într-un timp total de 218 ore și 37 minute și cu o diferență de nivel undeva pe la 28.569m, parcurși în 98 de ture.
Semnificative au fost turele Randonneurs, Dunav Ultra și apoi puzderia de călătorii (printre care tura Dobrogeană minunată) de-a lungul și latul țării.

Alergare
Alergarea vine tare din urmă pe un frumos loc doi, cu 1.000,4 kilometri făcuți în 105 ore și 55 minute, cu o diferență de nivel de vreo 10.529m, totul parcurs în 113 ieșiri pe cărări de munte și șosele ale patriei. Bine, nu știu cum am ajuns eu la diferența aia de nivel, dar hai! Să spunem că Ecomaratonul, tura lungă, a contribuit major. La fel și Băile Tușnad cu ursuleții lui, dar restul până la 10.000... sufletul!
Cu toate acestea, recordul și noutatea anului 2019 este distanța alergată – primii mei 1.000 de kilometri într-un an, în creștere cu 200 kilometri față de 2018. A crescut și diferența de nivel și numărul alergărilor. Viteza a scăzut puțin față de anul trecut, dar lucrul acesta nu-l cataloghez neapărat ca un pas în spate. Sunt mai bătrână și mai înțeleaptă. Mai puțin când mă uit aiurea și mă accidentez, ca înainte de Crăciun. 😒

Plimbări lungi
Au fost fără număr. Închipuie-ți vreo 329 kilometri în nu mai mult și nici mai puțin de 63 ore. Dar pe unde nu mi-au umblat picioarele...

Drumeții
Aici avem 180 kilometri străbătuți în 47 ore prin 14 excursii de pomină. Valea lui Stan la venitul primăverii cu gheață pe scări, Gârbova, Cascada Kaya Bunar, canionul Hotnitsa, Canionul Emen - cascada Momin Skok, Vârful la Om, Peștera Prohodna, Vârful Vihren (cel mai înalt pe care am urcat până acum) și circuitul celor 7 lacuri din Rila, 7 scări și Vf. Piatra Mare sau Pasul Bratocea, se numără printre locurile minunate prin care am avut ocazia să mă aflu, să casc ochii și să-i pierd în zare.

Virtual rides
Am reușit și am parcurs pe trainer vreo 180 kilometri în aproximativ 6 ore, cale de 9 excursii virtuale făcute în diverse colțuri ale lumii – Cap Formentor din Mallorca, Canary Warf, Pienza, Paterberg – acestea sunt doar câteva din traseele virtuale dezvoltate de echipa de români de la RGT Cycling. Vă pup! 💖

Picanterii
Anul ce vine vreau să-l completez cu câte ceva extra, să-i pun niște condimente, niște mirodenii și să-mi îmbogățesc diversitatea activităților prin lucruri care nu sunt musai legate de sfera sportivă. Da, Randonneurs și turele de anduranță rămân ca „prima iubire” și mod preferat de petrecere a timpului liber. Continuă și se dezvoltă colaborarea cu Dunav Ultra- Bulgaria, unde am întâlnit oameni și locuri extraordinare, de care încep să ne lege amintiri prețioase. În plus pentru anul acesta, vreau să “give back to community more”. În primul rând cu donările de sânge, pe care le voi face mai des, mai structurat – iar aici e foarte utilă aplicația Donorium. O să vă povestesc despre dânsele, pentru că fiecare drum la Centrul de Transfuzie se lasă cu o poveste frumoasă 😁. Vreau să pun un umăr (mai mult sau mai puțin vânjos, dar totuși un umăr) la strângeri de fonduri (aici e ușor, prin evenimentele sportive dedicate) sau acțiuni de voluntariat efectiv. Vreau să mai merg la plantări, să pun mâna și să fac treabă acolo unde alții nu au reușit sau nu au știut cum. 

Încă nu am ceva clar creionat, nici măcar în minte, dar când mă elucidez - vă povestesc și vouă. Cine știe, poate găsiți ceva care să se potrivească pe sufletul vostru.

Până atunci însă, să ne auzim cu bine!
💖

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce am renuntat la serviciile medicale Sanador

Pe unde ne-au purtat picioarele - Gaesti

Buzau - Lopatari si retur