Evrika!

Și uite-mă cum am făcut descoperirea lunii!

Este binecunoscut faptul că uleiurile poluează mediul în cel mai îngrozitor mod cu putință. Dintre toate relele pe care le pricinuim pe pământ, sunt câteva care se regăsesc în topul celor mai nocive chestiuni. Printre acestea se numără și uleiurile uzate, multe dintre ele rezultate în urma activităților casnice. Adică gătit!

Cum mie îmi place să merg mult cu bicicleta, să alerg sau să mă plimb și să casc ochii cât se poate în stânga și în dreapta, încerc să păstrez pe cât posibil o amprentă cât mai scăzută asupra mediului, iar treaba asta cu uleiurile mă rodea de ceva vreme, sinceră să fiu. E mai greu să faci primul pas, următorii vin singuri, în avalanșă.
Am început ușor să-l colectez într-un bidon de plastic de 2 litri care mă aștepta cuminte în bucătărie de fiecare dată când intram pe ușă. Primul a fost acceptabil. Stătea acolo tăcut. Mă judeca. Al doilea deja era suficient. Al treilea a venit colac peste pupăză și atunci a fost momentul în care am zis că gata! nu se mai poate așa.
Și m-am pus pe căutat.
La momentul respectiv, nici nu știam cum să-l caut, credeam că sunt centre de colectare, asemănătoare cu cele pentru fier vechi și hârtie. Era puțin mai anevoios pentru că ba trebuia să ai o cantitate minimă, ba trebuia să predai de pe o firmă, ba asociație, erau din alt oraș, unii ofereau un serviciu contra cost, o grămadă de condiții care îți îngrădeau accesul la orice ar fi însemnat colectarea afurisitului de ulei uzat. Când aproape că-mi pierdusem orice speranță de a găsi ceva și pentru consumatorii casnici care vor doar să facă o faptă bună și să nu arunce uleiul în canalizare, am dat din întâmplare peste ei.
Îi găsești mai la tot pasul (cel puțin în București) iar procesul de predare este unul extrem de simplu.
Uleiul uzat se pune într-un recipient de plastic, eu am folosit peturi de 2 litri. Te duci cu acestea în plasă până în locul respectiv și le lași frumos la recepție.
Nu ai nevoie de buletin și nici nu se îndeplinește vreo altă formalitate.

Colectezi – predai – pleci cu inima împăcată. Atât!

Teoretic cei de acolo te pot ajuta și cu recipiente dedicate, complet gratuit, dacă au pe stoc. În cazul meu nu au avut, dar cum eram deja pregătită, totul s-a desfășurat fără cusur.

Acestea fiind spuse, cred că merită să faceți o vizită pe la benzinăria Mol din capătul străzii.
Și las și asta aici să vedeți pe unde le găsiți!
Cu plăcere! 😀

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce am renuntat la serviciile medicale Sanador

Pe unde ne-au purtat picioarele - Gaesti

Buzau - Lopatari si retur