Eterna si fascinanta Republica Moldova

Am avut ocazia saptamana trecuta sa mai trec pentru cateva zile la vecinii nostrii de peste Prut. Drumul deosebit de lung, facut cu masina si-a spus cuvantul, astfel incat si in ziua sosirii si in ziua plecarii, nu stiam cum sa ajung mai repede spre acel corp de mobilier minunat, ce sade in mijlocul dormitorului si poarta denumirea de pat.

Este foarte ciudata senzatia pe care o incerci cand treci Prutul. Esti si parca nu esti in aceeasi tara. Cat am avut ocazia sa ma plimb, nu m-am putut abtine sa nu observ ca par sa aiba drumuri mai bune, spatii verzi mai curate,  oameni mai primitori si mai responsabili.

Ca fapt divers observat  - asta legat de responsabilitate.. - pe drumul Leuseni-Chisinau, pe marginea drumului, in zonele cu panta (mai mica sau mai mare) sunt din loc in loc cateva gramajoare de nisip de care nu se atinge si nu le revendica nimeni, utilizabil, din cate mi-am dat seama, pentru cei care raman pe timp de iarna cu masina blocata si nu mai reusesc sa mai iasa din nameti. Da, probabil cei carcotasi dintre noi o sa spuna ca probabil nu detin foarte multe echipamente dedicate deszapezirilor, dar totusi.. ei au si aceasta posibilitate de autoextragere din zapada, noi nu avem. Si chiar daca am avea, probabil s-ar gasi vreo cativa care ar realiza ca au nevoie de acel nisip pentru cotetul gainii sau sa termine bucataria de vara.

O ciudatenie a lor mi se pare numerotarea etajelor :). Prima data cand am mers in Moldova, am fost cazata la un etaj superior intr-un bloc, sa-i zicem 7 la noi. La ei, cand te urci in lift trebuie sa apesi pe 8 si asta din motivul ca numeroteaza ca etaj si parterul.

*

Am reusit ca pentru o ora sa vizitez un pic centrul Chisinaului si iata ce am gasit:

Parcul Central, situat fata in fata cu Hotel Codru, un parc micut, curat si ingrijit, presarat cu statui si cateva monumente interesante





Arcul de Triumf (sper ca asa se si numeste, pe cunoscatori ii rog sa ma corecteze) si in fundal Catedrala Nasterea Domnului. Catedrala a fost proiectata intre 1826 si 1830 si construita intre 1830 si 1836 ca urmare a acordarii orasului Chisinau a statutului de capitala guberniala.


then:
imagine preluata de pe gardianul.md




and now:

Teatrul national Mihai Eminescu




Tot in timpul scurt petrecut aici, am vizitat si Ciocoville, un magazin de ciocolata si specialitati, distribuitor al binecunoscutelor bomboane BUCURIA. Pentru cei care au un drum prin zona, va recomand sa nu uitati sa treceti pe la adresa Chisinau, Str. Stefan cel Mare nr. 133, la intersectia cu str. P. Movila.

imagine preluata de pe apropo.md

*
Cum spuneam si la ultima mea vizita pe aceste meleaguri, limba este usor diferita si lucruri care noua ni s-ar parea greseli gramaticale, sunt perfect naturale pentru ei.
Iata cateva exemple:

  • Am gasit constructia urmatoare intr-o reclama stradala la o masina de spalat - " deosibita ca tine", cu accentul pe deosibita :)
  • mi s-a asezat telefonul - a ramas fara baterie
  • echivalenta finisat - terminat 
  • aceasta constructie am gasit-o la o reclama televizata si mi-a parut ataaat de rau ca nu am pus mana pe aparatul de fotografiat mai repede - "ulei de peste, bun anul imprejur" - cu intelesul de bun tot anul :)

Atat deocamdata.. dar povestea nu s-a terminat. Cramele Milestii Mici sunt un "must visit". Dar asta in postul urmator.

Buna dimineata
:)


Comentarii

  1. Uite și impresiile mele: http://www.cyberculture.ro/blog/tag/rep-moldova/

    RăspundețiȘtergere
  2. in urmatorul post te sfatui sa vizitezi Gradina Botanica din Chisinau si parcul Dendrarium, asta daka preferi natura mai mult.Mai merita de vazut doua muzeie, unul de istorie altul etnografie. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. cu mare placere :) totul este sa le si vizitez mai intai. sper cat de curand :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Atentie! Ma dau cu parerea:

Postări populare de pe acest blog

De ce am renuntat la serviciile medicale Sanador

Pe unde ne-au purtat picioarele - Gaesti

Buzau - Lopatari si retur