5 reguli de aur in ciclism (si nu numai)

Dupa cum va povesteam, mi-am inceput periplul pe internet in cautarea tot felor de informatii cat mai utile pentru mine ca biciclist si ca om, care isi doreste sa intre intr-o oarecare forma fizica, fara a se mai intalni zilnic cu sentimentul acut de molusca stationara.

Prin urmare, am hotarat sa incep cu hidratarea, care este foarte importanta pentru un sportiv - generalizez si spun sportiv, pentru ca nu numai ciclistii reusesc sa bea un numar considerabil de litrii de apa pe parcursul depunerii unui efort fizic major.

Alaturi de David Heatley de la Cycling Inform, am descoperit 5 reguli foarte importante, referitoare la hidratare, ce trebuie respectate.

1. In zilele ce se anunta a fi calduroase (inclusiv in cele asemanatoare cu ziua de ieri, cand am avut parte de 26-27 de grade la mijlocul lui noiembrie), primul lucru de facut, cand bulbucam ochii de dimineata, este sa bem intre 300 si 500 ml de apa. Daca avem la indemana si cateva lamai, cu atat mai bine - putem stoarce putin din sucul lor in apa - acest lucru ne va ajuta sa ne trezim, la propriu, metabolismul, iar corpul va incepe sa inlocuiasca apa pierduta in timpul somnului. In plus, se stie ca vitamina C din lamaie te ajuta sa-ti construiesti  rezistenta in fata racelilor si a gripei - si cum sezonul acestora deja a inceput, este bine sa fim precauti.
imagine preluata de pe menshealth.com.sg

2. Putem consuma intre 300 pana la 500 ml de lichide cu 1 pana la 2 ore inainte de un antrenament ciclist, sa ne putem pune in miscare - aspect valabil pentru zilele de vara ceva mai calduroase (nici vremea de acum nu e rea).

In cazul in care mergi pe bicicleta in zile friguroase, incearca sa eviti sa consumi mari cantitati de apa dimineata inainte de a pedala. Acest aspect se datoreaza faptului ca pe vreme rece, corpul tau va dori sa reduca cantitatea de sange din extremitati pentru a putea mentine la temperatura constanta centrul, unde se afla organele vitale. Astfel, vei fi nevoit sa mergi la toaleta foarte des pentru a scapa de fluidul in exces. Daca consumi cantitati mari de apa inainte de a pedala in zilele reci, nu va trece mult din traseul pe care il abordezi pana cand iti vei dori cu ardoare un loc retras pentru a lua problema in maini :) .

3. Cand exista, este bine sa inlocuim fluidul pierdut cu o bautura cu electroliti. Diverse studii de specialitate ne arata faptul ca persoanele care se hidrateaza cu apa simpla nu reusesc sa-si inlocuiasca electrolitii precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu si alte asemenea, fapt ce duce la o scadere dramatica a performantei. Este bine sa utilizam un mix mai bogat in timpul iernii (pentru simplul motiv ca bem mai putine lichide) si un mix mai sarac pe timpul verii (pentru ca, logic, vom consuma mai multe lichide). Putem, de asemenea, sa facem si combinatii sanatoase precum un amestec de bautura cu electroliti cu suc de grapefruit (sunt FOARTE curioasa ce gust dubios ar avea.. ).

4. Cand pedalam, este foarte important sa incepem sa consumam lichide INAINTE de a ni se face sete. "Targetul" ideal (daca ii putem spune astfel) se situeaza in jurul cantitatii de 1.25 - 1.5 litri de fluid pe ora in timpul zilelor calde. Fiecare persoana este unica, astfel incat aceasta cantitate se poate ca tot sa nu fie suficienta pentru nevoile respectivilor.  Prin urmare, este necesar sa avem grija sa bem apa din timp in decursul turului, pentru a reduce riscul aparitiei problemelor de hidratare mai tarziu.
imagine preluata de pe indoorcycleinstructor.com

5. Se impune sa ne hidratam si sa ne refacem resursele dupa fiecare tura de bicicleta. Asta inseamna ca nu trebuie sa ne culcam pe o ureche cand ajungem acasa si sa bem doar o gura de apa. Trebuie sa ne inlocuim proteinele, carbohidratii, electrolitii si apa pierduta pentru a ne pregati corpul pentru a doua zi - fiecare pentru ce are - scoala, serviciu, deplasari, etc - doar nici unul din noi nu vrea sa se simta sfarsit la munca sau la scoala pentru simplul motiv ca nu a luat serios in seama recuperarea resurselor cu o zi inainte. Pe langa acestea, este de subliniat faptul ca o bautura mica energizanta nu este suficienta si este necesar sa avem in vedere faptul ca trebuie sa ramanem hidratati tot restul zilei (nu doar portiunea din zi cand am depus efortul fizic).

In fine, hidratarea este unica pentru fiecare persoana in parte, in functie de specificul acesteia - inaltime, masa corporala si alte caracteristici anatomice si morfologice - astfel incat fiecare din noi poate sa experimenteze pentru a afla ceea ce functioneaza cu adevarat pentru el. Regulile de mai sus sunt general valabile si pot fi adaptate pentru fiecare in parte.

Tine minte - daca te simti sfarsit, ametit sau incepi sa ai o durere de cap in timp ce pedalezi, te rog opreste-te si cauta putina umbra (sau si mai bine o camera cu aer conditionat) si asistenta medicala imediat. Deshidratarea este o problema foarte serioasa pentru atleti in timpul zilelor foarte calduroase si poate duce foarte repede la deces.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Atentie! Ma dau cu parerea:

Postări populare de pe acest blog

De ce am renuntat la serviciile medicale Sanador

Pe unde ne-au purtat picioarele - Gaesti

Buzau - Lopatari si retur