Campo del Cielo

Cati dintre voi se entuziasmeaza cand privesc o piatra? O forma mai rotunjita sau o culoare iesita din comun; sa o privesti minute in sir, pe o carare de munte sau identificata intr-un afloriment. Da, astazi o sa facem o scurta lectie de geologie. (Pentru cei care nu ma cunosc, geologia a fost si este una din pasiunile mele :). O putem adauga cu succes langa biciclit, excursii si chestiuni handmade - o combinatie fatala.)
un fragment din Campo del Cielo

Va voi povesti cate ceva despre Campo del Cielo, bucatica de cer pe care o port la gat.

*

Campo del Cielo se refera atat la un grup de meteoriti metalici (sideriti), cat si la zona in care au fost acestia identificati, undeva la granita dintre provinciile Chaco si Santiago del Estero, la 1000 de kilometri nord vest de Buenos Aires, Argentina.
Zona de care va vorbesc acopera o suprafata de 3 x 20 kilometri si contine cel putin 26 de cratere, cel mai mare dintre acestea fiind de 115 x 91 metri. Se estimeaza ca varsta formarii acestei suprafete impanzita de material extraterestru (si nu, nu ma refer aici la E.T) este de 4000-5000 de ani.

Existenta craterelor a fost raportata oficial incepand cu 1576, dar chiar si atunci acestea erau cunoscute de mult mai mult timp de catre populatia indigena. Craterele in sine precum si zona limitrofa sunt saturate de fragmente din meteoritii metalici. Se estimeaza ca greutatea totala a fragmentelor recuperate pana in prezent depaseste 100 tone, facand din Campo del Cielo cel mai greu meteorit recuperat pe Pamant.

Distributia neobisnuita a fragmentelor de meteorit sugereaza faptul ca la intrarea in atmosfera terestra, acesta s-a spart in mai multe bucati, inainte de a atinge solul. S-au facut estimari conform carora corpul principal al meteoritului avea peste 4m diametru. Fragmentele din Campo del Cielo au numeroase incluziuni ce au determinat probabil dezintegrarea meteoritului original.

Ca si compozitie, Campo del Cielo contine 92,9 % fier, 6,7 % nichel si 0,4% cobalt.




Definitii:
afloriment - parte a unui zacamant care apare la suprafata solului, datorita eroziunii sau decopertarii artificiale.
sideriti - meteoriti metalici, contin in principal fier si nichel.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce am renuntat la serviciile medicale Sanador

Pe unde ne-au purtat picioarele - Gaesti

Buzau - Lopatari si retur