Bomboane cu lichior

Cum nu e cale ocolita de a spune anumite lucruri, uite-o p-asta! Da, am trecut prin covid. Ca gasca prin apa. Ca voda prin loboda. Si as mai avea cateva vorbe de duh asemanatoare. Nu, nu am avut simptome, pentru ca asa se intampla la omul afurisit, nici covidul nu se prinde ca lumea de el.


Si atunci cum am aflat ca am trecut prin infectie? Am facut un test de anticorpi la finalul anului trecut. Mai exact pe 30 decembrie, ca ma si intrebam ce sa fac eu cu viata mea si mi-am zis ca ar fi bine sa inchei anul in glorie. Am primit rezultatul in aceeasi zi (culmea! De obicei dureaza cinci zile. Nu ca ma plang, dar ca idee.).
Intr-adevar in glorie l-am inchis, ca atat m-am mirat si m-am aolit de situatie, ca am dus-o tot intr-o mirare toata ziua respectiva, plus jumatate din cealalta.

Cum de m-am gandit sa-mi fac un test de anticorpi? Abia aici e faza. In martie anul trecut cand a inceput pandemia si am intrat noi in minunatul cela de lockdown, am concluzionat asa, dupa un indelung dialog cu preponderenta interior, ca daca nu ma stiu ca trec prin boala in decursul anului cu simptome specifice: temperaturi inexplicabile, dureri de cap de nicaieri, tuse seaca si nas fara de sfarsit, lipsa gust si miros de parca toata mancarea e din eprubeta, atunci la finalul acestuia – sa-mi fac testul de anticorpi. Macar sa stiu cum stau. Si mi-am facut.
In sfarsit! Despre ce vreau eu sa va povestesc de fapt este cum se doneaza plasma convalescenta, pentru ca mie mi-a fost chiar anevoie sa aflu toata procedura si sa trec prin ea, pentru ca nu gasesti nimic scris pe nicaieri.

Fii atent!

Pentru cei care au mai donat sange – se respecta fix aceleasi reguli ca la donarea standard. Sa ai intre 18 si 60 de ani, mancat, hidratat, fara alcool de vreo 48h, analize bune, fara interventii chirurgicale in ultima perioada (intra aici si vizitele la dentist), tot tacamul. Gasesti regulile astea pe toate site-urile care te imbarbateaza sa donezi, nu are rost sa le repet. Ce aduce in plus participarea la o astfel de donare este faptul ca trebuie sa-ti faci o programare in prealabil. Eu am facut programare sunand la numarul de telefon de contact de pe siteul Centrului de Transfuzii Bucuresti, unde o doamna draguta mi-a facut legatura catre o alta doamna draguta, medic. Dupa o serie de intrebari, mi-a recomandat o data de programare. La femei e mai cu mot, ca asa ne place noua sa iesim in evidenta.

Cu programarea odata facuta, am mai aflat urmatoarele:
  • Pe langa regulile de donare standard ce trebuie avute in vedere, trebuie sa ai cu tine la donare si dovada ca ai trecut prin boala – rezultatul testului de Covid, scrisoare medicala sau testul de anticorpi cum am avut eu.
  • Trebuie sa te inarmezi cu foarte multa rabdare. Ce zic multa! „multa” este un understatement.. Ca sa-ti faci o idee – completarea declaratiei de la receptie, transferul de la un cabinet la altul, testele minimale si donatul efectiv – au durat toate in jur de 3 ore si ceva. Bine.. erau si destul de multi oameni inaintea mea la donare. Nu lasa asta sa te descurajeze si citeste mai departe!
Ce se intampla acolo? Pai sa o luam cu inceputul, cu liniuta, sa stie si altii ce sa faca si sa fie mai usor de urmarit:
  • Ajungi la centrul de transfuzie, te dai cu dezinfectant, iti iei un numar de intrare si o fisa de completat si te pui pe dat declaratia – daca esti sanatos, daca fumezi, daca bei, cat bei, de ce bei, dar mai bine nu bei, parteneri avuti in ultimele 6 luni, iar bei, pe unde ai calatorit, cand ai calatorit si cu cine, iar te apuci de baut, etc. 
  • Termini declaratia, returnezi pixul si te mai dai o data cu dezinfectant.
  • La un moment dat – numarul tau o sa apara pe ecranul din dreptul unuia din ghisee. Te duci frumos acolo cu: bonul de ordine, buletin, carnet de donare (daca ai, daca nu – iti face acolo pe loc), dovada ca ai trecut prin boala si declaratia. Te ia in evidenta si dupa ce pregateste fisa – te trimite la cabinetul 3 de la etaj. Cu dezinfectant din partea casei. E la usa, chiar la intrarea spre scari.
  • La cabinetul trei – sunt asistentele acelea care te inteapa in deget sa-ti afle glicemia, hemoglobina si alte asemenea teste pe care nu le-am tinut minte niciodata. De data asta iti face testul pentru hemoglobina, dupa o scurta intepatura in deget la care sangele este mereu nerabdator sa iasa.
Asistenta: „Aveti o hemoglobina foarte buna!”
Eu, senina: „Multumesc, mi s-a mai spus!”
  • De aici esti trimis cu tot cu dosar la cabinetul 10 – unde se si doneaza. In locul asta cineva iti leaga un garou de brațete si se uita serios si cu bagare de seama la venele tale pulsatoare. Daca treci testul ochiometric initial – esti trimis mai departe catre cabinetul urmator. Daca nu, ti se recomanda sa mergi la donat sange in modul standard, la etaj. Ideea e ca fiind cu totii diferiti – unora le rezista venele si au vene puternice pentru donat plasma prin plasmafereza, altora nu. In sfarsit! Am trecut „testul” si m-am dus in cabinetul urmator cu alte doua hartii in brate de completat (si cu dezinfectant) – doua declaratii – una pentru procesarea datelor cu caracter personal si inca una pentru donarea prin afereza a plasmei convalescent covid.
  • Aici o dna. doctor se uita la dosarul tau, te mai intreaba una-alta, iti ia tensiunea si pulsul (le masoara, nu fuge cu ele!), mai completeaza pe fisa si probabil rade cu gura pana la urechi daca ii spui si tu la fel ca mine ca ai facut test de anticorpi ca rezultat a unui pariu si culmea! A iesit si pozitiv! Da-te cu dezinfectant. Sa fie!
  • De aici – mergi cu dosarul inapoi unde s-au uitat la venele tale, adica tot la cabinetul 10 – unde primesti un pahar, voluminos de altfel, cu 400ml de lichid miraculos – ceai cu calciu, magneziu si alte vitamine, un cocktail din asta dulce acrisor pe care cei hulpavi ca mine il vor da probabil pe gat ca nemancatii. Este not great, not terrible, dar de ce sa-mi prelungesc agonia prin bautul unor gurite succesive si interminabile, cand pot sa-l beau dintr-o inghititura si apoi sa merg de 5000 de ori la toaleta.. 😐 N-am uitat de dezinfectant. Toaleta e jos la receptie. Dezinfectantul la usa, chiar la intrarea spre scari. Pfff.
  • Te intorci a 5001 oara de la toaleta, ti-ai terminat de mult cocktailul si se elibereaza un pat – iti vine randul la donare. Aici o sa fac o paranteza pentru ca trebuie – din pacate sunt foarte putine paturi la donarea de plasma. Mai exact 3 bucati! A fost prima data cand am mers sa donez plasma, aparent nu sunt foarte multi doritori. La donat sange sunt vreo 2 cabinete cu vreo 6 sau 10 paturi in total daca-mi aduc bine aminte si procesul de donare este mult mai rapid. La plasma sunt doar trei paturi mari si late, fiecare cu cate un echipament complicat langa el si cu cate un asistent dedicat. Da, un asistent sta permanent langa tine pe perioada procesului de donare.
  • Te urci frumos pe scaun, asistenta are grija sa te faca sa stai cat mai comod pentru ca o sa stai ceva in locul ala – intre 45 si 60 de minute. Eu am terminat in 50. Sunt si nerabdatoare de felul meu si am si sange fierbinte 😋 .. Vorba vine. Faceam pipi!
  • O sa vezi ca o sa se deschida kitul pentru donare chiar in fata ta si persoana dedicata patului tau o sa faca un puzzle complicat format din tuburile din kit si aparatul de langa tine. Dupa ce il pune la punct, isi reintoarce atentia asupra ta.
  • Dupa ce te asezi si tu si iti gasesti locul, asistenta o sa te intrebe de 1000 de ori daca stai bine, apoi dupa una-alta, zbâc! cu acul in vena. Ti-l prinde frumos cu toate cablurile celea, te mai intreaba daca esti ok si apoi da drumul la aparat si-ti pune si o mingiuta in mana. Procesul merge cam asa: aparatul iti colecteaza o cantitate de sange, il trece prin labirintul de tubulete de pe aparat, ajunge si intr-o centrifuga, separa plasma de celelalte componente si apoi, la un anumit timp/cantitate se opreste si-ti reinjecteaza sangele pe unde a iesit. Apoi procesul se reia de cate ori este necesar pentru a colecta o cantitate de 600ml de plasma. La mine au fost vreo 5 sesiuni de genul acesta cu extras si returnat. Nu am simtit nimic deosebit la niciuna din variante (nici la tur si nici la retur) si partea frumoasa e ca dupa ce am terminat, nici nu m-am invinetit sau ceva. Ca mai am obiceiul. Deh! Piele afurisita.
  • Pentru ca stai ceva timp acolo pe pat – interactionezi destul de mult si cu personalul medical si cu ceilalti donatori. Unii sunt mai bursuci necomunicativi si ma refer aici la donatori. Personalul medical este comic tare. Chiar in ziua in care am fost eu la donat, aveau pe una din mese – o cutie cu multe bomboane de ciocolata. Nu stiu cum a venit vorba de bomboane de ciocolata si una din asistente ne-a spus ca dupa ce terminam, sa ne servim cu o bomboana, dar sa luam cu incredere, sa nu ne sfiim. Si din vorba in vorba – am ajuns cu totii la concluzia ca daca ar avea bomboanele de ciocolata alcool – totul ar fi mult mai vesel pe lume. Si a scos femeia de nicaieri o cutie cu bomboane de ciocolata cu lichior sau ceva. I-am luat doua. M-au uns pe inima. Mi-a zis ca ii place de mine. 💕
  • Dupa ce termini de donat si stai oleaca pe marginea patului sa ti se opreasca vena din curs – mergi un etaj mai sus unde ti se ofera asa: o scutire de serviciu pentru o zi, o reducere la abonament de metrou/RATB pentru o luna si vreo 7 bonuri de masa cred. Apoi esti liber ca pasarea cerului.
Partea buna la tipul asta de donare este ca poti sa donezi din doua in doua saptamani. Da, organismul se reface mult mai rapid dupa o astfel de procedura si impactul este semnificativ mai scazut fata de donarea de sange clasica. Pentru plasma convalescenta – se pare ca sunt unele persoane care au reusit sa doneze de pana la 8 ori cat timp au avut anticorpii la un nivel ridicat. Asa ca daca ai trecut prin asta, acum esti ok si nu ai interdictii la donare - nu fii egoist. Da niste sange, ca faci inapoi altul! 

Dupa fiecare donare (ca e sange, ca e plasma) o sa primesti un set de analize pe care pana acum le puteai ridica de la receptie cand treceai pe acolo. Noutatea consta in faptul ca acum poti sa-ti descarci analizele si de pe site-ul centrului de transfuzie. E suficient sa apelezi portalul pentru donatori si sa-ti scrii CNP si codul de donare din carnetul de donator. Partea mai putin simpatica este ca donatorii de plasma convalescenta au rezultatele analizelor gata in 30 zile lucratoare.. Dar faptul ca le poti accesa online este un mare pas inainte. 

Dar suficient cu nuvela asta de articol!

Pana data viitoare - sa ne pastram pozitivi!
aa.. sau negativi! Da. Asa e mai bine perioada asta! :))

Sursa foto: Pinterest

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce am renuntat la serviciile medicale Sanador

Pe unde ne-au purtat picioarele - Gaesti

Buzau - Lopatari si retur