Pestera Prohodna sau Ochii lui Dumnezeu

Ajungi aici imediat din drumul principal. Cred că sunt vreo cincisprezece minute de mers (cu mașina sau cu varianta mai prietenoasă - bicicleta) din momentul în care ieși de pe drumul european E83 și cotești spre localitatea Karlukovo din provincia Lovech.
Mașina te poartă ușurel pe cele câteva onduleuri de drum asfaltat în vremuri demult apuse și răpit de peisajele frumoase și surprizele care se ivesc pe drum, nu bagi de seamă momentul în care ajungi și vezi indicatorul spre destinația ta.
Prohodna (sau în bulgărește - Проходна) este o peșteră spectaculoasă, situată în nordul Bulgariei centrale, în defileul Iskar, la mica distanță de granița cu România - cam 100 de kilometri. Este un loc foarte popular, știut în principal datorita tavanului erodat astfel încât pare să înfățișeze doi ochi, also known ca Oknata sau "Ochii lui Dumnezeu".
Acest fenomen face locul foarte cunoscut, asta și faptul că înălțimea peșterii permite iubitorilor de bungee și escaladă să practice aici aceste sporturi.
Formată în cuaternar, Prohodna are o lungime de peste 262 metri și două căi de acces, cunoscute ca Intrarea mica și Intrarea mare, situate una vis-a-vis de cealaltă. Accesul în peșteră se face pe Intrarea mică, cu o înălțime de 35 metri, față de cei 45 de metri ai Intrării mari.
Intrarea mare
În sfârșit! Nu m-aș duce acolo pentru escaladă, așa cum fac mai toți cei care cunosc locul. Asta având în vedere aversiunea mea față de înălțimile amețitoare. Prefer terra firma oricărei astfel de escapade. 😅 Dar acest lucru se aplică doar în cazul meu. Cei pe care i-am întâlnit la fața locului - pasionații de astfel de sporturi - erau foarte încântați și nu de puține ori am văzut zâmbete până la urechi și fețe mulțumite!
În weekendul ce tocmai a trecut, locul era chiar aglomerat și veneau întruna turiști din toate colțurile țării, pentru vizite și plimbări. Ce zic aglomerat! Erau unii lângă alții ca omidele pe copac - unii sus pe perete, alții jos care asigurau cățărătorii, alții care căscau gura (așa ca mine) și încă vreo câțiva care se alimentau cu spor pentru a suplini consumul avut în urcare.
Intrarea mica
Peste tot unde rotești ochii găsești puzderie de nișe și platforme suspendate, numai bune pentru păsări și lilieci să-și facă sălașul.
Pesteri adiacente

În acest moment accesul în peșteră este gratuit, dar statul bulgar poate pune în orice moment o taxă de acces, despre care probabil că s-ar afla în momentul sosirii la fața locului.
Este un loc bun de vizitat, dacă ai drum prin zonă.

Traseul îl găsești aici. Mai ai nevoie doar de prieteni sau familie alături, curiozitate și voie bună.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce am renuntat la serviciile medicale Sanador

Pe unde ne-au purtat picioarele - Gaesti

Buzau - Lopatari si retur